Flinke scheut olijfolie
2 aubergines, schoongemaakt en in blokjes (of 1 aubergine en 1 courgette)
1 grote ui, in dunne ringen
4 teentjes knoflook
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel kaneel
1 theelepel paprikapoeder, mild
½ rode paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in de lengte in dunne repen en daarna gehalveerd
handvol gewelde gele rozijnen
1 blik tomatenblokjes (à 400 g)
3 eetlepels rode wijnazijn
2 theelepels fijne kristalsuiker
2 eetlepels heldere honing
Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe braadpan op middelhoog vuur. Doe de aubergine erbij en bak goudbruin. Bestrooi halverwege met zout. Haal de aubergine uit de pan zodra deze mooi bruin (en niet zwart) is en zet apart.
Zet de pan terug op het vuur, zet het vuur laag en doe de ui in de pan. Bak al roerend totdat de ui gekaramelliseerd is. Doe, zodra de ui bruin begint te worden, de knoflook, de komijn, de kaneel, het paprikapoeder en de paprika erbij. Roer goed door en bak totdat de ui zacht en de paprika niet meer rauw is. Doe de rozijnen en nog een snufje zout erbij, bak 5 minuten en voeg daarna de tomatenblokjes toe. Laat nog eens 5 minuten garen en doe de rode wijnazijn, de suiker en de honing erbij.
Zet het vuur hoger en bak nog een minuut of 2 (zorg ervoor dat het mengsel niet aanbrandt). Zet het vuur laag, stamp het mengsel lichtjes met een pureestamper en roer door, zodat het mengsel gelijkmatig gaart.
Roer de gebakken aubergine erdoor en laat ca. 8 minuten op laag vuur garen. Zet het vuur uit maar laat de pan op het fornuis staan, zodat het mengsel iets kan afkoelen en de smaken op elkaar kunnen inwerken. Serveer warm of lauw heerlijk met brood of rijst.
Bron : Persiana van Sabrina Ghayour