760 ml vis fond
400 ml water
1 visboullion blokje
1 envelopje saffraan
200 ml kookroom
100 gram paksoi en(blad in smalle kleine reepjes)
halve (kleine) prei
2 el witte wijn
150 gram gerookte zalm (in reepjes)
1 sjalotje
2 tenen knoflook
10 gram dille
scheutje citroensap
beetje bloem voor de binding
vers gemalen peper
Pak een soeppan en laat de roomboter daarin smelten. Snijd ondertussen de knoflook en sjalot en laat deze op zacht vuur even fruiten. Voeg nu de reepjes prei toe en laat dit even zacht mee fruiten tot het glazig is. Blus het af met de witte wijn Voeg de visfond en het bouillonblokje toe en verwarm tegen de kook aan. Als je de soep wat dikker wil hebben kan je een beetje bloem toevoegen. Hier maak je eerst een papje van en voeg dit daarna langzaam toe in de soep.
Voeg de kookroom, paksoi en dille toe aan de pan en laat de soep nog zo’n 10 minuten op het vuur staan. Breng verder op smaak met een flinke maal peper en een beetje citroensap. De zalmsnippers doe ik er als laatste bij en serveer het direct met wat verse dille erover.