2 kl gewassen pruimen, ontpit
400 gr rode uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gehakt
30 gr verse gember geraspt
1 groene chilipeper, zonder zaad, in ringen
2 el neutrale olie
1 tl kaneelpoeder
2 tl korianderpoeder
2 tl komijnpoeder
0,5 tl cayennepeper
4 kruidnagels
500 gr geilesuiker speciaal
350 ml azijn
Snijd de pruimen in stukjes.
Verhit de olie in een flinke pan. Zet hierin de uien, de knoflook, de gember en de groene chilipeper aan. Voeg dan de kaneel, de koriander, de komijn, de cayennepeper en de kruidnagels toe en bak ze even mee.
Doe de pruimen, de suiker, het zout en de azijn erbij en breng aan de kook. Laat op een heel laag vuurtje 2,5 uur pruttelen met het deksel op de pan. Roer af en toe in de pruimenchutney.
Haal het deksel van de pan en laat de chutney nog een half uurtje, of langer als dat nodig blijkt, inkoken. Chutney moet ongeveer de dikte van jam hebben.
Schep de hete pruimenchutney daarna met een schone soeplepel over in de gesteriliseerde potten. Draai de deksels erop en laat ze afkoelen. Als je de potten na een half uurtje hoort ‘ploppen’ zijn ze vacuüm. Bewaar de potten in de, niet te warme, voorraadkast of in de koelkast. Aangebroken potten pruimenchutney bewaar je altijd in de koelkast.
Bron : lekkertafelen.nl