Hier is een klassiek recept voor bruschetta met tomaat en knoflook — helemaal in Italiaanse stijl, fris, simpel en perfect als bijgerecht bij pasta bolognese of gewoon lekker als voorgerecht. 🇮🇹🍅
🍅 Ingrediënten (voor 4 personen)
1 vers stokbrood of ciabatta
4 rijpe tomaten (of een handje cherrytomaatjes)
1 teen knoflook
Handje verse basilicumblaadjes
3 el extra vierge olijfolie
1 klein sjalotje fijn gesnipperd
Zeezout en zwarte peper naar smaak
👩🍳 Bereidingswijze
Brood roosteren
Verwarm de oven op 200 °C (of gebruik een grillpan). Snijd het brood in plakken van ongeveer 1,5 cm dik. Leg ze op een bakplaat, besprenkel licht met olijfolie en rooster ze 5–7 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
Tomatenmengsel maken
Snijd de tomaten in kleine blokjes en doe ze in een kom. Voeg 2 el olijfolie, de fijngesneden sjalot, zout en peper toe. Snijd de basilicum fijn en meng die erdoor.
Knoflook insmeren
Snijd de tenen knoflook doormidden. Wrijf met het snijvlak over de warme sneetjes brood – de warmte zorgt dat de smaak mooi intrekt zonder te overheersen.
Serveren
Lepel het tomatenmengsel over de sneetjes brood. Besprenkel met nog een klein beetje olijfolie en serveer direct.