Met romige aardappelpuree en een vleugje mosterd

Als de dagen korter worden en het buiten naar herfst begint te ruiken, is er weinig zo troostend als een stoof die urenlang zachtjes pruttelt op het vuur. Dit is Jonnie’s thuis recept met Zwolsche Stoof – een klassieker vol diepe smaken, zacht vlees en de geur van kruiden, wijn en balsamico.
Een gerecht dat tijd vraagt, maar het ruimschoots waard is.

🌿 Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de stoof:

850 g rundersukade, in blokjes van 2 cm
2 el Euroma Zwolsche stoofkruiden
1 prei, in kleine blokjes
1 wortel, in kleine blokjes
1 ui, fijngesnipperd
2 dl stevige rode wijn
4 el balsamicoazijn
6 dl runderbouillon
150 g roomboter
1 el mosterd (liefst Zwolse)
1 potje ingelegde uitjes met appelstroop en balsamico
Zout naar smaak
Een scheut zonnebloemolie om in te bakken

Voor de puree:

800 g kruimige aardappels
2 dl melk
40 g roomboter
1 el mosterd

Voor erbij:

1 potje piccalilly en fijngehakte peterselie

👩‍🍳 Bereiding

1. Groenten snijden
Was de prei en wortel en snijd alles in kleine blokjes. Snipper de ui fijn.

2. Vlees aanbraden
Snijd de sukade in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm en bestrooi met een beetje zout. Verhit een scheut zonnebloemolie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Schep het daarna uit de pan.

3. Groenten en kruiden
Bak in hetzelfde vet de ui, wortel en prei tot ze zacht zijn. Blus af met de rode wijn en laat dit kort inkoken. Voeg dan de balsamicoazijn, stoofkruiden en bouillon toe.

4. Stoof rustig gaar
Schep het vlees terug in de pan, zet de deksel erop en laat het geheel 3 uur zachtjes stoven.
Haal daarna de deksel van de pan en laat het vocht iets inkoken. Roer de roomboter erdoor en voeg de ingelegde uitjes toe. Laat nog 10 minuten pruttelen.

5. De puree
Kook ondertussen de aardappels gaar. Stamp ze fijn en roer er de warme melk, boter en mosterd door tot een luchtige puree ontstaat. Breng op smaak met een beetje zout.

🍽️ Serveren

Schep de puree op een bord, maak er een kuiltje in en vul dat met de Zwolsche stoof. Lepel er wat piccalilly naast — de frisse zurigheid maakt het gerecht helemaal af. Garneer het met wat fijngehakte peterselie

💡 Moestuintip

Prei, wortel en ui zijn echte ‘stoofvrienden’ en doen het goed samen in de moestuin. Zaai ze in afwisselende rijen: prei houdt van wat vocht, wortel liever van losse, droge grond. Door te combineren hou je de grond luchtig en oogst je wekenlang verse basisgroenten voor soepen en stoofpotten.

Bron : Euroma gerechten

0
    0
    Jouw mandje
    Je mandje is leegTerug naar de winkel